Pyszne żeberka w sosie pomidorowym są idealne na jesienny obiad oraz jako danie dla gości. Można serwować je z ziemniakami, ryżem lub kaszą greczaną.
Przy okazji podaję przepis na domowy sos pomidorowy.
Żeberka w sosie pomidorowym
Składniki: 1 kg ładnych wieprzowych żeberek, 2-3 ząbki czosnku, 1 papryka, 2 pomidory, 3-4 marchewki, 1 szklanka sosu pomidorowego, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki kolendry, gałązka świeżej bazylii, sól do smaku
Przygotowanie: Żeberka dokładnie umyć, pokroić na porcje, zalać sosem pomidorowym, wymieszać, żeby żeberka zostały dokładnie oblepione sosem, odstawić na 30 min. Dodać pokrojone na nie duże kawałki marchewki, paprykę, grubo posiekany czosnek, ziele angielskie i kolendrę. Wymieszać. Włożyć do żaroodpornej formy, na wierzchu poukładać pokrojone pomidory i gałązkę bazylii, posolić, biorąc pod uwagę, że sos jest słony, wlać około 0,5 szklanki wody, zamknąć pokrywkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny.
Można użyć gotowego sosu pomidorowego, ale najlepiej smakuje domowy: 2 kg pomidorów, 3 czerwone słodkie papryki i 3 duże kwaśne jabłka, pokroić na kawałki, usuwając tylko nasiona, dodać kilka groszków ziela angielskiego i kilka goździków, 2 liście laurowe. Dusić wszystko, aż warzywa będą miękkie, dodając około 30 minut przed końcem 5-6 ząbków czosnku. Ostudzić, zblendować, przetrzeć przez sito, aby usunąć skórkę, dodać do powstałej masy 2 łyżki soli, 1 łyżkę cukru, zagotować, wlać do czystych słoików. Odwrócić słoiki do góry nogami, przykryć ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!
Margarita Sviridova