Strona główna Bez kategorii GOTOWANIE Z MARTYRIĄ Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

913
0

Polecam pyszne, proste i szybkie  ciasto jogurtowe z jagodami, do którego można użyć zarówno jagód świeżych, jak i mrożonych.

Ciasto z jagodami

Składniki (na 8-10 osób): 1 szklanki mąki pszennej (można zastąpić na pół mąką orkiszową), 100 g mąki migdałowej, 100 g cukru, 1 łyżka startej skórki z cytryny, 4 jajka, 100 ml jogurtu naturalnego, 150 g masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 200 g borówek, 100 g maliny (można użyć inne jagody lub rabarbar)

Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przesianą mąkę pszenną i mąkę migdałową połączyć z proszkiem do pieczenia.  Miękkie masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ubijając, dodawać, po kolei, jajka, jednocześnie dosypując suche składniki. Dodać startą skórkę z cytryny i jogurt. 2/3 jagód borówki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Blaszkę o wymiarach 24 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 min. Następnie równomiernie posypać ciasto resztą jagód i piec kolejne 20 min – jagody dadzą sok. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here