Strona główna Bez kategorii GOTOWANIE Z MARTYRIĄ Kulebiak z kapustą

Kulebiak z kapustą

644
0

Kulebiak to bardzo smaczna i bardzo łatwa do wykonania potrawa z ciasta drożdżowego, która  także ozdobi wigilijny stół. Może być nadziany warzywami, kaszą, mięsnym lub rybnym farszem. Podaję przepis na pyszny kulebiak z kapustą.

Kulebiak z kapustą

Składniki (na 8-10 osób): ciasto: 2,5-3 szklanki mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, ½ szklanki mleka, ½ szklanki wody, 1 łyżka cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oliwy; Nadzienie: 500 g świeżej kapusty, 1cebula, 1duża marchewka, ½ szklanki sosu pomidorowego (można zastąpić sokiem), 1 liść laurowy, 0,5 łyżeczki mielonego kminku, sól, pieprz do smaku; 2-3 łyżki oleju do smażenia;

Przygotowanie:  ciasto – do ciepłego mleka zmieszanego z wodą dodać cukier, wkruszyć drożdże i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wymieszać razem jajka, sól i oliwę. Do miski wsypać połowę przesianej mąki, dodać wyrośnięte drożdże i masę jajeczną.  Wyrabiać ciasto z resztą mąki, aż stanie się elastyczne i przestanie się lepić do rąk. Uformować kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Nadzienie: Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na oleju, marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i smażyć aż marchewka trochę zmięknie. Dodać kapustę, przyprawy, dusić na małym ogniu, dopóki nie stanie się miękka. Kapusta nie może być zbyt sucha, dlatego w trakcie duszenia należy dodać sos pomidorowy i jeśli trzeba to trochę wody, posolić. Gotową kapustę wystudzić do temperatury pokojowej. Do kapusty można również dodać grzyby.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na dwie równe części. Rozwałkować jeden kawałek ciasta na prostokąt, wyłożyć połowę nadzienia, pamiętać o zostawieniu 2-3 cm brzegu. Zwinąć ciasto wzdłuż dłuższego boku, zlepić brzegi, położyć na papier do pieczenia, zlepionym brzegiem w dół. Można udekorować kawałkami ciasta. Powtórzyć to samo z drugim kawałkiem ciasta. Oba kulebiaki położyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min. Po wyrośnięciu wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gotowy kulebiak posmarować wodą i wystudzić pod ściereczką. Smacznego!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here