We wrześniu można jeszcze kupić morele lub brzoskwinie i upiec pyszne ciasto – i kruche i zarazem drożdżowe, a do tego – łatwe do zrobienia i pyszne. W sam raz na podwieczorek lub jako dodatek do porannej do kawy.
Ciasto z morelami
Składniki (na 8-10 osób): 40 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 1 jajko (całe) i 2 żółtka, 2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki, 20 dag masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 2 drożdży, 1 kg jędrnych moreli lub niedużych brzoskwiń (ja daję pół na pół), 2-3 łyżki mielonych migdałów
Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, posiekać z pokrojonym na kawałki zimnym masłem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, żółtka i drożdże roztarte z ciepłym mlekiem i łyżką cukru. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Rozłożyć je dość cienką warstwą na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 24 cm x 30 cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Następnie poukładać rzędami, przecięciem do góry, morele (lub morele i brzoskwinie, można same brzoskwinie), obrane ze skórki i przekrojone na połówki. Posypać mielonymi migdałami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec przez 45-50 min. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Margarita Sviridova