Strona główna Bez kategorii GOTOWANIE Z MARTYRIĄ Królik w rękawie

Królik w rękawie

719
0

Królik zapieczony w piekarniku nie wymaga wiele kłopotów. Aby uzyskać danie z przystawką, starczy dodać do królika warzywa: ziemniaki i marchew. Królik z warzywami z piekarnika jest bardzo miękki i soczysty.  

Składniki: Królik – ok. 1 kg, ziemniaki – 8-10 sztuk, marchew średniej wielkości – 2-3 szt., śmietana-200 gr, musztarda francuska – 1,5 łyżki, 3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz – do smaku, 0,5 łyżeczki bazylii, 2 łyżki oliwy.

Przygotowanie: Pokroić królika na porcje, dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem.

W misce wymieszać śmietanę z musztardą, dodać bazylię, drobno pokrojony czosnek, mielony pieprz i sól do smaku.

W powstałej marynacie umieścić kawałki królika i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Marchewkę można pokroić w słupki. Dodać do warzyw sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i wymieszać. Złożyć kawałki królika wraz z marynatą do rękawa do pieczenia, dookoła rozłożyć ziemniaki z marchewką, dolać około 0,5 szklanki wody. Zawiązać rękaw po obu stronach. Piec królika w rękawie w piekarniku przez 70-80 minut w temperaturze 180 stopni. Królik powinien trochę się zrumienić. Wyłączyć piekarnik i pozostawić królika na 5-10 minut. Następnie można podawać pysznego królika z ziemniakami. Smacznego!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here