Strona główna Bez kategorii GOTOWANIE Z MARTYRIĄ Pasztet na święta i nie tylko…

Pasztet na święta i nie tylko…

572
0

Prawdziwy pasztet to świetna propozycja przekąski czy przystawki nie tylko na święta. Żeby go przyrządzić  potrzebnych jest zaledwie kilka składników, do których zawsze można dodać ulubione przyprawy.

Pasztet na święta i nie tylko…

Składniki: 500 h wątróbki drobiowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki koniaku lub brandy, po szczypcie soli, czerwonego ostrego pieprzu i majeranku, 100 g masła, 2 łyżki oliwy, 100 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania: Wątróbkę drobiową umyć, oczyścić z błon i pokroić na kawałki. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na połowie masła z dodatkiem oliwy, dodać wątróbkę i smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać pieprz i majeranek, dolać koniak lub brandy i całość chwilę dusić. Po wyparowaniu alkoholu dodać śmietankę i sól, dokładnie wymieszać z wątróbką i odstawić do wystygnięcia. Następnie zmiksować wątróbkę ze śmietanką na gładką masę, jeśli trzeba to doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy pasztet przełożyć do słoika, resztę masła roztopić i polać pasztet. Pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here