Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć potraw z jajkami. Pyszna i prosta jest rolada z karkówki z jajkiem. Pasuje zarówno na świąteczny jak i rodzinny obiad.
Składniki: оk. 1 kg karkówki wieprzowej, 2-3 łyżki musztardy sarepskiej, 200 g mielonej cielęciny lub wołowiny, 4 jajka, 1 papryka, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 kiszone ogórki, 1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny, sól, pieprz mielony do smaku.
Sposób przygotowania: 3 jajka ugotować na twardo, obrać. Mięso rozkroić na kształt książeczki – na 3 części, tak żeby powstał prostokąt. Rozbić powstały prostokąt na warstwę grubości 5-10 mm, posypać solą i pieprzem, posmarować musztardą. Do mielonego mięsa dodać pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, czosnek, natkę pietruszki, bułkę tartą lub kaszę manną, 1 surowe jajko, dodać do smaku pieprz i sól (uwzględnić, że ogórki są solone), dobrze wymieszać. Na powierzchni karkówki ułożyć mięso mielone. Z brzegu karkówki ułożyć gotowane jajka, zwinąć roladę, obwiązać bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Zapiekać w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 1-1,5 godzinę. Można ją podawać na gorąco lub na zimno. Jest pyszna. Smacznego!
Margarita Sviridova