Chrupiące, pyszne, domowe krakersy serowe przydadzą się podczas wyjazdu na działkę albo do pochrupania przed telewizorem.
Serowe krakersy
Składniki (na 40-50 sztuk): 200 g startego parmezanu lub innego twardego sera, 200 g chłodnego masła, 200 g mąki, sól do smaku, ½ łyżeczki zmielonej ostrej papryki
Przygotowanie: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać masło, paprykę, sól (ser jest słony!). Posiekać składniki nożem, by się połączyły. Zagnieść ciasto (niezbyt długo, bo masło zacznie się topić), uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 5 mm. Pokroić na nieduże kwadraty, prostokąty lub rąby. Posmarować każde ciastko roztrzepanym jajkiem. Ciastka można posypać niewielką ilością grubej soli lub rozłożyć na nich listki bazylii albo kolendry. Piec 5-8 min na złocisty kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 st. Uwaga! Ciastka szybko się przypalają!