Proste i smaczne ciasto z nutką orzeźwiającego rabarbaru się przyda i w domu i na piknik.
Składniki: 500 gr rabarbaru (obrać, pokroić na drobne kawałki, wymieszać z 1-2 łyżkami mąki), 500 gr mąki, 250 gr masła w temperaturze pokojowej, 200 gr cukru, 1 saszetka cukru waniliowego, szczypta soli, 5 jajek, 130 gr śmietanki lub kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Przygotowanie: Zmiksować miękkie masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Cały czas miksując, dodawać po jednemu jajku, za każdym razem posypując jajko mąką. Dodać śmietankę lub śmietanę, pozostałą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać rabarbar i dobrze wymieszać ciasto szpatułką. Ciasto powinno być dość gęste. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 175 stopni przez 100-110 minut do suchego patyczka. Jeśli ciasto na wierzchu zacznie zbyt szybko ciemnieć, przykryj go folią lub papierem do pieczenia. Smacznego!