Strona główna Bez kategorii GOTOWANIE Z MARTYRIĄ Keks z rabarbarem

Keks z rabarbarem

515
0

Proste i smaczne ciasto z nutką orzeźwiającego rabarbaru się przyda i w domu i na piknik.

Składniki: 500 gr rabarbaru (obrać, pokroić na drobne kawałki, wymieszać z 1-2 łyżkami mąki), 500 gr mąki, 250 gr masła w temperaturze pokojowej, 200 gr cukru, 1 saszetka cukru waniliowego, szczypta soli, 5 jajek, 130 gr śmietanki lub kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

Przygotowanie: Zmiksować miękkie masło z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Cały czas miksując, dodawać po jednemu jajku, za każdym razem posypując jajko mąką. Dodać śmietankę lub śmietanę, pozostałą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać rabarbar i dobrze wymieszać ciasto szpatułką. Ciasto powinno być dość gęste. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 175 stopni przez 100-110 minut do suchego patyczka. Jeśli ciasto na wierzchu zacznie zbyt szybko ciemnieć, przykryj go folią lub papierem do pieczenia. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here